Hoe bepaalt mijn stem wat we eten?
Het is in de afgelopen afleveringen van onze podcast vaak aan bod gekomen: de politiek bepaalt veel over ons voedsel. Van suikertaks tot regels voor kindermarketing, de politiek kan met allerlei maatregelen een flinke invloed uitoefenen. Wat jij stemt is dan ook van invloed op hoe we zullen eten! In onze bonusaflevering de Voedselstemwijzer pluizen wij samen met Teun van de Keuken de partijprogramma’s voor je uit.
We gaan op zoek naar de huidige politieke ideeën over eten. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij, zodat jij een goede voedselkeuze kunt maken op 17 maart. Smaakt dat naar meer? Op 3 maart houden we een voedselverkiezingsdebat op Clubhouse (20:00 - 21:30), waar je ons nog eens het hemd van het lijf kunt vragen vragen over de Voedselstemwijzer.
Hoe scoren de partijen volgens ons?
Wij hebben de verkiezingsprogramma’s van de 10 grootste partijen (qua aantal leden) doorgespit en gekeken aan welke van onderstaande 11 criteria de partijen voldoen. Deze 11 criteria, te vinden in de infograhic, komen natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Het afgelopen seizoen hebben we op al deze thema’s gesprekken gevoerd en onderzocht wat de rol van de politiek zou kunnen zijn.
We kijken bijvoorbeeld of partijen voornemens zijn om beleid te maken om kindermarketing te verbieden, of ze ideeën hebben om onze voedselomgeving gezonder te maken met bijvoorbeeld een suikertaks of een lage BTW op groente en fruit en wat de visie is op landbouw en een nieuw verdienmodel voor de boer. Daarmee is onze analyse natuurlijk lang niet volledig. Er zijn nog zoveel meer onderwerpen waar we naar zouden kunnen kijken, maar dit is de bril waardoor wij de verkiezingsprogramma's nu hebben bekeken.
In onderstaande infographic zie je in één oogopslag aan hoeveel van onze punten de verschillende verkiezingsprogramma’s voldoen. Hoe meer groen, hoe concreter en uitgesproken de ideeën zijn op voedselgebied.
Zie je geen infographic of is het niet goed leesbaar? Download de afbeelding hier.
Wie zegt wat?
De verschillende partijen hebben allemaal wat te zeggen over voedsel. Maar de ene partij duidelijk wat meer dan de andere. Hieronder lichten we toe wat de belangrijkste elementen zijn per partij uit het verkiezingsprogramma. We beginnen bij de partij die voldoet aan de meeste van de eerder genoemde criteria en we eindigen met de partij met de minste. Ben je nou benieuwd naar de standpunten die zij maken over voedsel? Volg @hetvoedselkabinet dan op instagram. Hier posten we tot aan de verkiezingen elke dag een aantal standpunten van de onderzochte partijen.
Partij voor de Dieren (11/11)
Plantaardig en duurzaam eten voorop
Meer weten over de plannen? → Lees het verkiezingsprogramma van Partij voor de Dieren.
GroenLinks (10/11)
De partij van het klimaatfonds van 60 miljard
D66 (10/11)
Als je vindt dat de overheid zich meer met voedsel moet bemoeien
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van D66. Of volg portefeuillehouder voedsel Tjeerd de Groot op Instagram of Twitter.
ChristenUnie (10/11)
De partij die het belang ziet van een nieuwe eetcultuur
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. De huidige minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Carola Schouten) is van de ChristenUnie. In aflevering 12 van Het Voedselkabinet spraken we haar over haar visie en wat ze in de afgelopen jaren heeft kunnen realiseren.
SP (6/11)
Overheidsbemoeienis is prima, maar niet te veel
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van SP.
CDA (5/11)
De partij die lokaal voorop zet
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van CDA.
Partij van de Arbeid (5/11)
Voor wie gezondheid hoog in het vaandel heeft
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van PvdA.
SGP (4/11)
Als meer bewegen de oplossing is
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van SGP.
VVD (3/11)
Als je denkt dat de markt het wel oplost én heilig gelooft in technische innovaties
Meer weten? → Lees het verkiezingsprogramma van VVD.
FvD (1/11)
Als klimaatverandering geen issue is
Tot slot, een applausje voor jezelf
Als je helemaal tot hier bent gekomen, dan verdien je sowieso al een klein applausje voor je goede voorbereiding. We hebben hier natuurlijk niet alle partijen en thema’s behandeld. Voor een volledig overzicht is het dus slim om ook nog even naar andere partijen te kijken of een algemene stemwijzer te doen. Zo zet BIJ1 zich enorm in tegen racisme en heeft de nieuwe partij VOLT veel aandacht voor onze rol in Europa. Hopelijk heeft ons onderzoek je weer iets wijzer gemaakt over wat je moet stemmen op 17 maart en hoe dit beïnvloedt hoe en wat we eten.
Wij blijven in ieder geval de komende maanden in de gaten houden wat er terechtkomt van alle beloftes. Wil je nog meer vedieping of heb je nog vragen? Luister dan onze bonusaflevering. Ook houden we op 3 maart een voedselverkiezingsdebat op Clubhouse van 20:00 - 21:30 uur. Hier kun je ons nog eens het hemd van het lijf vragen over de Voedselstemwijzer.
Het Voedselkabinet is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met Dag en Nacht Media en Stichting DOEN.
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via info@hetvoedselkabinet.nl
Het Voedselkabinet noemen in jouw krant, magazine of website? Leuk! In de persmap vind je persberichten en beeldmateriaal.