Het is in de afgelopen afleveringen van onze podcast vaak aan bod gekomen, maar de politiek speelt een belangrijke rol in ons voedselsysteem. Van suikertaks tot regels voor kindermarketing, de politiek heeft een flinke vinger in de pap of zou dit in sommige gevallen juist meer moeten hebben. Wat wij stemmen is dan ook van invloed op hoe we zullen eten! In deze bonusaflevering van Het Voedselkabinet pluizen wij geen menukaarten, maar partijprogramma’s voor je uit en gaan we op zoek naar de ideeën over eten.
Samen met journalist en programmamaker Teun van de Keuken leggen we de partijprogramma's van de 10 grootste politieke partijen langs onze voedselmeetlat, met als resultaat de Voedselstemwijzer.
Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek en vragen stellen of een high five geven. Ook kun je op vriend van de show zelfs een kleine donatie doen zodat we nog een seizoen kunnen maken.
De afgelopen maanden zijn we met een microfoon in de hand door het land getrokken om te onderzoeken of we de wereld kunnen verbeteren met eten. We hebben onze eigen vuilniszakken doorgespit, we zijn de supermarkt ingedoken op zoek naar producten die onze kinderen verleiden tot ongezond eten, we stonden in de keuken met verschillende chefs, we gingen op bezoek bij boeren én we onderzochten de grote en complexe vraagstukken van ons huidige voedselsysteem. Maar met wie kunnen we beter een gesprek voeren over de toekomst van ons voedsel dan met onze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit? In deze aflevering zijn we op bezoek bij minister Carola Schouten in Den Haag en vragen we haar of zij denkt dat we de wereld kunnen verbeteren met eten en hoe?
Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek en vragen stellen of een high five geven. Ook kun je op vriend van de show zelfs een kleine donatie doen zodat we nog een seizoen kunnen maken.
Voor echte verandering heb je positieve, ambitieuze en getalenteerde mensen nodig. Mensen die de theorie in praktijk brengen en laten zien dat het echt anders kan. Wij, Sam en Helen, zijn ooit zelf de Youth Food Movement gestart en organiseerden jarenlang een Food Film Festival. Gewoon dingen gaan doen, was en is nog steeds ons motto. In deze aflevering gaan we in gesprek met twee optimistische voedselveranderaars die met hun initiatieven bijdragen aan een beter voedselsysteem. Bij ons in de studio zijn Moniek Merkx van Maas Theater en Dans én Dalila Sayd van De Voedselapotheek Wijkaanpak.
Meer weten over De Wilde Keuken? Bekijk hier een mooie video van het hele onderzoekstraject.
Benieuwd naar De Voedselapotheek wijkaanpak? Lees hier meer over dit bijzondere project van Dalila.
Heb jij zelf een idee waarmee jij werkt aan een beter voedselsysteem? Kijk dan eens op doen.nl voor meer informatie en wie weet, wordt jouw idee met hulp van DOEN binnenkort werkelijkheid!
Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
De Nederlandse landbouw staat wereldwijd bekend om haar efficiëntie. Jaarlijks produceren we honderden miljoenen kilo’s voedsel, van aardappels tot uien, groenten uit volle grond of de kas, en wat te denken van de gigantische hoeveelheid dieren die we in Nederland houden? Varkens, koeien en kippen, in de wei of in een stal. Een geweldige prestatie zou je kunnen zeggen. Maar onze landbouw piept en kraakt.
In deze aflevering gaan we op zoek naar een toekomstbeeld voor de landbouw in Nederland. We onderzoeken hoe we zijn gekomen tot het systeem dat we nu kennen en schetsen een nieuw perspectief. Dat doen we samen met Imke de Boer (Hoogleraar Dierlijke Productiesystemen aan de WUR) en een boerengezin die het écht anders is gaan doen!
Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
Vegan. Een hippere benaming van wat vroeger gewoon veganist werd genoemd. Een dieet dat lange tijd het imago had van een geiten-wollen-sokken-beweging. Maar no more! Vegan zijn is hip. Vegan restaurants schieten als paddo’s uit de grond, de hashtag #veganfood heeft 21,7 miljoen berichten op Instagram én BN’ers en influencers schromen niet om te pronken met hun vegan lifestyle. Maar hoe doe je dat ‘Vegan worden’ en vooral ook waarom? In deze aflevering zoeken we antwoorden op deze vragen.
Wil jij ook inspiratie opdoen voor meer vegan recepten? Check dan de website van Lisa https://www.lisagoesvegan.nl.
Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
We worden met zijn allen steeds dikker. Een op de acht kinderen in Nederland heeft overgewicht én obesitas vormt een groot probleem voor de volksgezondheid. In aflevering twee kwamen we al tot de conclusie dat marketing werkt, maar met name wordt ingezet om ons te verleiden tot het eten van ongezonde producten! Maar wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor onze gezondheid? Wie heeft de touwtjes in handen en dus de macht als het aankomt op een gezonde voedselomgeving? In deze aflevering onderzoeken we dit met Herman Lelieveldt, wetenschapper aan de Roosevelt Academy, auteur van het boek ‘De Voedselparadox’ en de schrijver van een zeer onthullende reeks artikelen op Follow the Money over hoe de suikertax uit het preventieakkoord verdween.
In gesprek met Herman Lelieveldt - wetenschapper aan de Roosevelt Academy, auteur van het boek ‘De Voedselparadox’ en de schrijver van een zeer onthullende reeks artikelen op Follow the Money
Lees de reeks artikelen van Herman op Follow the Money
Wat vond je van deze aflevering? Volg ons op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je van deze aflevering vindt!
Terwijl in Den Haag wordt gesoebat over het opnemen van vluchtelingen, gebeurt er elders in Nederland iets heel bijzonders. In Arnhem werd deze zomer het derde restaurant van A Beautiful Mess geopend. Deze restaurantketen heeft als missie om mensen met een vluchtelingenachtergrond een veilige leer- en werkplek te bieden en ze klaar te stomen voor een carrière in de horeca. Meer dan 170 mensen vonden op deze manier een baan en konden zo bouwen aan een hun toekomst. In deze aflevering gaan we meer horen over dit bijzondere initiatief. We praten met kookboekenschrijver en chef bij A Beautiful Mess, Merijn Tol en gaat Samuel Baba Ghanoush maken met chef Ayman in Arnhem.
Aan alles wat er op ons bord ligt zijn verhalen verbonden. En vandaag hebben we het over een bijzonder gerecht uit de Creoolse keuken: Heri Heri. Een gerecht dat het verhaal vertelt over onze gezamenlijke geschiedenis met Suriname. Heri Heri betekent zoveel als hele hele. Hele aardvruchten en hele banaan worden gekookt en geserveerd met zoute vis. Het gerecht vertelt het verhaal over de Afrikaanse diaspora, over kolonialisme, maar ook over de trots van Surinamers. Heri Heri is een van de gerechten die wordt gegeten tijdens Keti Koti, de dag dat de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd.
Free Heri Heri for all, Keti Koti op 1 juli kan niet doorgaan, maar er wordt op verschillende plekken in de stad gratis Heri Heri uitgedeeld om dit jaar toch Keti Koti te vieren en het slavernijverleden te herdenken. Kijk op gekooktegeschiedenis.nl voor alle locaties.
Je kunt ons vanaf nu ook volgen op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je ervan vindt!
Nederland produceert ontzettend veel eten. Elk jaar komen er tonnen aan voedsel van onze bodem. Van aardappelen tot witlof en van tomaten uit de kas tot verse bonen van het land. Toen door de coronamaatregelen de grenzen werden gesloten en de vliegtuigen aan de grond bleven en wij ons in Nederland massaal druk maakten over onze geplande zomervakantie, vreesden de boeren in Europa voor iets heel anders. Namelijk het wegvallen van een vaak niet zo zichtbare, maar ontzettend belangrijke schakel in onze voedselproductie: de seizoensarbeiders.
In deze aflevering duiken we in de wereld van de seizoensarbeid. Welk handwerk is er allemaal nodig voordat ons eten op ons bord belandt? Wie doet dit werk? En onder welke omstandigheden? Het onderwerp wekte onze interesse en we gaan op onderzoek uit. We spreken met een expert die er alles van weet en we gaan ook zelf onkruid wieden op het land.
Je kunt ons vanaf nu ook volgen op vriendvandeshow.nl/hetvoedselkabinet. Daar kun je reacties achterlaten, je kunt met ons in gesprek of een high five geven of zelfs een kleine donatie doen. Neem eens een kijkje en laat horen wat je ervan vindt!
De corona crisis brengt Nederland tot stilstand. Lege straten, dichte winkels, verlaten scholen en de horeca gesloten. Bij de restaurants - die eerst konden rekenen op voldoende gasten - staan de borden nu opgestapeld te wachten op betere tijden. Uit eten gaan we dus niet meer. Maar eten blijven we doen. En dus hamsteren we onze boodschappen massaal bij de supermarkt, in angst dat er misschien wel te weinig voedsel zal zijn. De coronacrisis doet Nederland niet alleen stilstaan, maar laat ons beseffen dat de beschikbaarheid en toevoer van voedsel, best iets heel bijzonders is. De coronacrisis is voor veel lokale voedselproducenten een regelrechte ramp. In deze aflevering hoor je hoe lokale voedselproducenten het hoofd boven water proberen te houden in tijden van crisis, en vooral hoe wij ze kunnen helpen!
Jamie Oliver kent natuurlijk iedereen. Als chef inspireert hij niet alleen, met een enorme collectie kookboeken en tv-programma’s, maar hij zet hij zich in voor maatschappelijke issues, zoals een gezonde schoollunch voor ieder kind. Hij maakte van het begrip chef, iets veel groters! Hij is allang niet meer de enige chef die zich inzet voor een betere wereld. Steeds meer chefs verbinden zich aan goede doelen of hebben hun eigen missie de wereld te verbeteren. In deze aflevering zoeken we chef Emile van der Staak op. Zijn restaurant de Nieuwe Winkel in Nijmegen is een van de innovatiefste restaurants van Nederland. Wij gaan met hem naar voedselbos Ketelbroek - waar hij samen met de beheerder Wouter van Eck veel van zijn ingrediënten vandaan haalt - en willen weten hoe chefs een inspiratiebron kunnen zijn en invloed uitoefenen op de huidige eetcultuur en voedselindustrie.
Producenten en grote merken spelen slim in op het sentiment van kinderen, en gebruiken ‘cartoon’-helden op de verpakkingen van hun ongezonde waren. Denk aan Elsa-ijsjes, Paw Patrol koekjes en ken je de flippo’s nog? Steeds meer kinderen eten ongezond met als gevolg dat ook steeds meer kinderen overgewicht hebben. Maar wat als we diezelfde marketing inzetten voor de promotie van gezond eten? Kunnen we deze ongezonde trend dan omkeren? En wie kunnen we eigenlijk verantwoordelijk houden voor de gezondheid van onze kinderen.
Wereldwijd wordt ⅓ van al ons eten weggegooid. Dat is evenveel als de hele productie van een land als China. Dat is schrijnend als je bedenkt dat er meer dan 800 miljoen mensen op de wereld met honger naar bed gaan. In deze aflevering van het Voedselkabinet nemen Samuel en Helen je mee op pad. Hoeveel verspillen we nu eigenlijk? En hoe kunnen we zelf bijdragen aan de oplossing?
Nog veel meer tips kun je vinden op www.samentegenvoedselverspilling.nl.
Heb jij nog tips tegen voedselverspilling? Deel ze via #verspillingsvrij!
Wil jij thuis die lekkere pompoensoep van Eric en Samuel maken? Hier vind je het recept.
Woon je in Amsterdam of Utrecht en wil je net als Eric vrijwilliger worden bij de Buurtbuik? Kijk op buurtbuik.nl.
De eerste twee afleveringen zijn te luisteren vanaf 17 maart, daarna volgt er elke twee weken een smakelijke nieuwe aflevering.
Het Voedselkabinet is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met Dag en Nacht Media en Stichting DOEN.
Vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via info@hetvoedselkabinet.nl
Het Voedselkabinet noemen in jouw krant, magazine of website? Leuk! In de persmap vind je persberichten en beeldmateriaal.